Елена Йончева: Има договорка между Нинова и Борисов

0
143
Корнелия Нинова и Елена Йончева Снимка: фейсбук

БСП крепи ГЕРБ на власт до редовните избори, за да няма служебно правителство, казва евродепутатката

„Моето усещане е, че има договорка между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. БСП крепи ГЕРБ до изборите. Както виждате, БСП стоят в парламента, вместо да са в момента на площада и при хората. Не може втората по големина партия в страната и първата по големина опозиционна партия да не набира сила от случващото се в момента.“ Това каза пред телевизия 7/8 евродепутатът от БСП Елена Йончева.

Доказателства за „договорката между Нинова и Борисов“ Йончева виждала в това, че лидерът на БСП не подписала сигналите, които Йончева внесла срещу премиера. Според нея е „логично, когато се внася сигнал срещу лидера на една партия, лидерът на опозицията да го подкрепи, ако не с подписа си, то поне със позиция“. „Това е важен политически знак. Но дори след това не съм чула нито веднъж г-жа Нинова да е поискала разследване на тези сигнали“, каза тя.

Относно изтеклите записи на премиера Бойко Борисов тя напомни, че вече има анализ на американска лаборатория, която доказа, че това е гласът на Борисов. Но и по тази тема нито Нинова, нито колегите ѝ от БСП са реагирали.

„Г-жа Нинова не се интересуваше от това. Тя нямаше реакция за това. Когато вече се вижда, че има такъв анализ, не може една действително опозиционна партия да мълчи. Има само един логичен извод, аз си го направих още миналата година, през май месец, че има договорка между Нинова и Борисов. Явно Нинова крепи Борисов до редовните избори, за да няма служебно правителство. До следващите избори ще се гарантира достатъчно спокойствие, каквото и да значи това“, бе категорична Йончева.

За изключването на Сергей Станишев от Изпълнителното бюро на БСП Йончева заяви, че БСП не може да се разграничава от лидера на ПЕС в Европа, който и да е той. По думите ѝ точно социалистическите партии в ЕС са подкрепили резолюцията на LIBE и на тях се разчита да подкрепят и представянето ѝ пред ЕК.

„Това, което говоря, е в полза на българската левица, защото мисля, че лявото може да изведе страната ни напред. В България по принцип сме леви, защото искаме силна социална политика, но трябва и силна дясна партия. Нинова трябва да излезе на площада“, каза Йончева.

По думите ѝ ГЕРБ не е, нито лява, нито дясна, нито либерална партия. „Тя е един бизнес модел, който е успял да се легитимира по някакъв начин. Това е една групировка. Това се вижда и от резолюцията на LIBE. Когато тази резолюция бъде обсъждана в понеделник и бъде гласуван в четвъртък означава, че вече в Европа не само ни чуват, но и ще вземат мерки“, заяви още тя.

„Огромна битка спечелихме с това, че успяхме да внесем тази резолюция в пленарната зала. Тази резолюция не е срещу България, а срещу начина на управление на страната ни, тя е в полза на държавата и за нейна защита“, каза Йончева.

„Не мисля, че БСП ще се прегърне с ГЕРБ. Говоря за г-жа Нинова и нейното отношение към ГЕРБ. Не мисля, че БСП би приела такава коалиция, защото в БСП има смели и почтени хора, които няма да допуснат това“, каза още евродепутатът.