Емил Димитров: Проблем с язовирите за битови нужди и енергетика няма да има

0
18
Емил Димитров Снимка: Капитал

В Пловдив можеше да има наводнение, ако не бяхме задържали язовирите край Марица, казва екоминистърът

„При необходимост ще се използват преливници, изпускатели, водоземни кули. На яз. „Студена“ може да се изключват и включват събирателни деривации“. Това каза от трибуната на парламента екоминистърът Емил Димитров.

По думите му контролирано ще се изпуска вода, докато не се достигне буфер.

Той поясни, че енергийните язовири винаги са на 80-90% пълни.

Проблемът, който стои пред нас, който премиерът ми е възложил, е за три язовира – „Домлян“, „Пясъчник“ и „Тополница“. Това са трите язовира, които трябва да напълним, за да могат земеделците в Пловдивско да получат на 100 процента необходимата им за тях вода, каза министърът на околната среда и водите.

Той съобщи, че се изпълняват мероприятия по почистване на един от каналите, за да се пренасочи вода от Белмекен и за да може да се разреши този въпрос през лятото, което обаче затруднява енергетиката. Т.е. енергетиката за пореден път ще помогне на земеделците, коментира Димитров.

Той посочи, че другият проблем е с язовир „Ястребино“, където усилията са насочени към преразпределение на ресурса, така че да има и за питейно-битови нужди и за напояване. В този момент се опитваме да осигурим 5-6 млн. кубика за земеделците, като по никакъв начин не засягаме интереса на град Антоново, каза Емил Димитров. По думите му по отношение на енергийните и питейно-битовите язовири проблем няма.

Най-големият проблем беше яз. „Камчия“, с падналите валежи за последния месец
водата за тази година е подсигурена, каза екоминистърът. От всички питейно-битови язовира – 12, няма да имаме проблем тази година да дадем вода на който и да е, не по-малко от миналогодишното потребление. Някои язовири имат за по две, други за три години напред, посочи той.

„Всички води, които трябваше да се излеят в Марица, бяха задържани в язовирите, за да не наводнят Пловдив. Изпускат се контролирано“, информира министърът.