Емил Димитров: Тази година можем да изчистим 1000-1200 тона пестициди

0
10
Емил Димитров

Това са проблеми, трупани с години, и не могат да бъдат решени в рамките на шест месеца, коментира екоминистърът

Тази година могат да бъдат изчистени 1000-1200 тона пестициди, съобщи пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Повод за неговия коментар са намерените вчера в Старозагорска област три тона опасни пестициди. Те бяха открити при съвместна проверка на прокуратурата и на министър Димитров в село Яворово. Опасни пестициди са били открити на две места и във вече разрушени сгради. Те са били без покрив, текло е директно дъжд и пестицидите са отивали по този начин в почвата.

Димитров посочи, че Върховната административна прокуратурата е възложила на ведомството да бъдат издирени най-опасните места и да се вземат съответните мерки.

На място в село Яворово експерти от френската фирма, която ще унищожи опасните пестициди, извършиха проверка и взеха проби. Те откриха опасни вещества от 80-те години на миналия век. Има пестициди, които съдържат сяра, арсен и живак.

Миналата година са били изчистени 3700 тона пестициди по швейцарска програма. Става въпрос за такива от 60-те години на миналия век.

Димитров подчерта, че това са проблеми, трупани с години, и не могат да бъдат решени в рамките на шест месеца. Министърът подчерта, че бързат да махнат опасните пестициди и затова Върховната административна прокуратура е постановила ведомството да се заеме с най-проблемите зони.

В Старозагорско пестицидите са били намерени в близост до склад, което не представлявало опасност, но и в близост до водоизточник, което вече създава реална заплаха.