ЕС няма да въвежда обща карантина и да затваря граници

0
28
Урсула фон дер Лайен Снимка: NOVA

Европейската комисия разработи система от цветни кодове, жителите на зелените зони няма да имат ограничения в придвижването

Европейският съюз не възнамерява да въвежда обща карантина и да затваря граници. За да хармонизира нормите на движение в рамките на общността, Европейската комисия (ЕК) разработи единна система за класификация на регионите на ЕС в зависимост от интензитета на пандемията, с единни правила за движение. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен във видеосъобщение.

„Европейската комисия разработи система от цветни кодове, които ще разделят всички региони на ЕС на „червени“,“оранжеви“ („жълти“) и „зелени“ рискови зони. Тези области ще бъдат показани на една обща карта за целия ЕС, която може да се види онлайн на уебсайта reopen.europa.eu. Системата се основава на общи критерии и общи изисквания, тя ще улесни придвижването през границите, за да се избегнат затваряния и общи карантини“, каза тя. „Тази система трябва да бъде одобрена от всички национални правителства“.

Фон дер Лайен подчерта, че не трябва да има ограничения при пътуване между „зелените“ региони, но ако идвате от „червената“ или „оранжевата“ зона, националните правителства може да изискват от вас да се подложите на тест за коронавирус или карантина.

„Правителствата ще трябва да предоставят пълна информация за мерките своевременно преди въвеждането им, като тези, които пътуват по неотложни причини, например транспортните работници, както и пътуващите по семейни причини (в рамките на събиране или посещение на членове на семейството, живеещи в чужбина) ще бъдат освободени от карантина“, каза тя.

Меркел с нови мерки срещу ковид-19, включват армията

„Много национални правителства наложиха ограничения върху трансграничното пътуване през последните месеци. Това доведе до объркване в националните мерки, в Европейския съюз имаме различни видове цветни кодове, различни критерии и различни правила за тестване и карантина. Трудно е да се разбере къде можете да отидете, какви правила да спазвате, кога ще стигнете там и какви правила трябва да спазвате, когато се върнете. Трябва да синхронизираме тази система, за да направим правилата по-понятни за европейците“, посочи Фон дер Лайен.

От началото на пандемията около 37,4 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 1,07 милиона са починали.