Журналистът от записа с Божков – агент на ДС и приятел с Брендо и Цветан Василев, оцелял след бой с чукове

0
1932
Огнян Стефанов Снимка: Марица.бг

Откривате ли в разговорите нещо укоримо, коментира Огнян Стефанов

Бивш агент на Държавна сигурност с псевдоним Академика, дългогодишен журналист в „24 часа“, известен с контактите си с босове от подземния свят и олигарси, създател на сайта Фрогнюз, в който яростно атакува управлението на ГЕРБ. Оцелял по чудо след зверски побой с метални пръти и чукове преди 12 години, когато е нападнат след вечеря с наркотрафиканта Евелин Банев-Брендо, известен като Кокаиновия крал.

Това е накратко визитката на Огнян Стефанов, който обсъжда протестите у нас с хазартния бос Васил Божков в огласения от прокуратурата запис на телефонен разговор отпреди няколко дни, съобщава „Марица“.

„Разбира се, че си спомням тези разговори, откривате ли в тях нещо укоримо“, заяви в първия си коментар пред БНР Стефанов.

Нападението срещу Стефанов преди години се случи в разгара на скандала със спрения от ДАНС сайт „Опасните“ заради теч на класифицирана информация, припомня „Марица“.

Стефанов беше заподозрян като негов съсобственик според данните на сформираната парламентарна комисия. Две седмици след спирането на сайта журналистът беше издебнат към 22,30 часа пред хотел „Кипарисите“ на столичната улица „Петко Каравелов“. Биячите го пребиха с чукове и метални пръти, краката и ръцете му бяха счупени, той имаше още много тежки травми и изпадна в кома.

Като собственик на Фрогнюз пък стана ясно, че Стефанов е получил милион и половина лева от държавното дружество „Слънчев бряг“ за „реклама“. Това станало по времето, когато курортът се управлява от вече покойния бизнесмен Младен Мутафчийски, който скандално се оказа съдружник на Стефанов в сайта, се казва в публикацията на „Марица“.

Впоследствие журналистът беше обвинен за укриване на данъци. Според делото, внесено на 29 декември 2017 година в СГС , през периода от 02.08.2007 до 14.05.2010 годин Стефанов, в качеството си на управител и представител на „Фрог нюз“ ЕООД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери. За целта той е използвал фалшиви документи при водене на счетоводство и при представяне на информация пред данъчните.

Според събраните доказателства по време на разследването Огнян Стефанов прибрал пари с фалшиви счетоводни документи от „Слънчев бряг“ АД, което през онзи период е било оглавявано от неговия дългогодишен бизнеспартньор Младен Мутафчийски, починал през 2013 г., пише „Марица“.

Според документите по делото в годините от 2006 до 2010 година, в които Стефанов е управлявал юридически „Фрог Нюз“ ООД, дружеството е въртяло търговия със „Слънчев бряг“ АД.

Дружеството имало много високи обороти и за да бъде намален дължимият данък, Мутафчийски и Стефанов сключвали фиктивни договори между двете дружества.

Като шеф на „Фрог нюз“ ООД Огнян Стефанов подготвял и подписвал договори за услуги, фактури с невярно съдържание. Разследващите установили, че предлаганите услуги (рекламна дейност – б.а.) не са изпълнени, но въпреки това Стефанов обявил пред данъчните, че всичко е завършено. Заради фалшификатите на „академика“, „Слънчев бряг“ АД получава възможност да си възстанови данъчен кредит от държавата на стойност 132 000 лева.

В доказателствата по делото са представени 34 броя фактури с невярно съдържание за рекламни услуги, подписани от Стефанов. Всички те са за рекламна услуга, извършена само на хартия от „Фрог нюз“ ООД за „Слънчев бряг“ АД и са с данъчна основа от 20 000 лева и ДДС от 4000 лева, посочва „Марица“.

През последните години Стефанов редовно даваше трибуна и защитаваше избягалия в Белград собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

По повод отношенията му с бившия банкер срещу собственика на Фрогнюз има и повдигнато обвинение от 03.01.2018 година. То е предшествано от разследване, по време на което е направена пълна данъчна ревизия на доходите и имуществото на Стефанов. По време на ревизията е установено, че той е укрил приходи от 100 000 лева през 2013 г. и още 150 000 лева през 2014 година.

Според разследващите има достатъчно доказателства, че двете суми са му дадени на ръка от служител на фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка. Средствата Стефанов е получил след лично разпореждане на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, който в момента е подсъдим за фалита на КТБ, завършва „Марица“.