Жълт код за ниски температури в 18 области

0
24
Снимка: Монитор

До вторник времето ще е много студено, затопляне – от сряда

Студено време ни очаква през почивните дни, което ще продължи до вторник. В 18 области е обявен жълт код за ниски температури. У нас в събота минималните температури са в интервала от нула до минус 7-минус 8 градуса. Студът през целия ден ще се усеща най-вече в западните и северните области, където дори следобед термометрите ще показват от нула до минус 2-минус 3 градуса. На югоизток ще е малко по-топло със стойности 2-3 градуса над нулата, съобщава „Монитор“.

Затопляне от югозапад ще има в сряда. На 17 и 18 януари ще бъде най-студено. В по-голямата част от страната температурите ще бъдат между -5 и 0 градуса.

Днес облачността ще е значителна и на места ще превалява слаб сняг. В Западна и Централна България ще духа слаб до умерен северозападен, в Източна – северен вятър и с него застудяването ще продължи. Максималните температури ще са от минус 3° до 2°. Вечерта от запад облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

Над планините ще е предимно облачно със слаб снеговалеж. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, с който застудяването ще продължи. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 6°, на 2000 метра – около минус 12°.

По Черноморието ще е облачно и ще превалява слаб сняг. Ще духа предимно умерен северен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 2°-4°. Вълнението на морето преди обяд ще е 1-2 бала, след обяд ще се усили. Температурата на морската вода е 9°-10°.

През предстоящите дни температурите ще стигнат до -10/-12 градуса, в отделни райони при изясняване и стихване на вятъра до -15 градуса. Неделя и понеделник ще бъдат най-студените дни. А следващият петък ще стане толкова топло, че ще се почудим януари ли е, или някой друг месец. Доста динамично време ни очаква през януари.

Количествата на валежите са доста над климатичната норма за януари. В Южна България и Източна България климатичните норми бяха надхвърлени повече от 4 пъти. След 22-23 януари отново се очаква няколко последователни дни, в които да вали, освен това температурите ще са малко по-високи от обичайните.