Жълт код за сняг и дъжд в 12 области

0
26
Снимка: архив

АПИ апелира шофьорите да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание

Валежи над голяма част от страната се очакват на 8 декември, като в рамките на деня ще започнат да спират постепенно, най-късно в североизточните райони, предаде БГНЕС.

Жълт код за снеговалежи е обявен за 7 области на Западна и Северна България, а за валежи и от дъжд, и от сняг е обявен за 5 области в Североизточна България. Обилен сняг ще вали в областите Врачанска, Монтанска, София област, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска. В тези области ще вали сняг, в равнинната им част ще се образува снежна покривка – между 5 и 10 см, в планинските райони до 15-20 см.

Дъжд и сняг ще вали в областите Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска и Добричка. В тези области валежите ще са от дъжд, а количествата се очаква да бъдат между 25 и 30 л/кв.м. Със застудяването дъждът ще се примесва със сняг.

Ще духа вятър от североизток, като постепенно ще отслабва, в Източна България ще бъде до умерен от северозапад. Минималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, за София около 1 градус. Максималните температури ще са между 5 и 10 градуса, по-ниски в северозападните райони, по Черноморието около 10 градуса, за София около 5, в Северна България 3-4, в южните райони около 8-10 градуса.

В сряда се очакват нови валежи, в повечето места от страната ще бъдат предимно от дъжд, температурите ще бъдат между 6 и 10 градуса. В Източна България ще бъде облачно, но там валежи в сряда не се очакват.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/.

АПИ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките.