Заев: В интерес на България е да сме член на НАТО и ЕС

0
22
македония
Зоран Заев

Северномакедонският премиер призна, че няма план Б, ако София блокира пътя на страната му към евросъюза

В интерес на България е да сме член на НАТО и да влезем в ЕС. Това заяви пред парламента в Скопие македонският министър-председател Зоран Заев, цитиран от вестник „Слободен печат“. Македонската медия съобщава, че последните изявления на България относно историческите въпроси са разтревожили опозицията в Северна Македония.

На днешното заседание депутатката от ВМРО-ДПМНЕ Магдалена Манаскова попита премиера Заев дали има план Б, в случай че България блокира присъединяването на Северна Македония в ЕС. Тя се поинтересува и какво работят смесените комисии.

Македонският премиер обясни, че по определени исторически въпроси все още има разногласия. „В интерес на България е да сме член на НАТО и да влезем в ЕС. Това носи икономически интерес за България, други интереси като култура, образование… и със сигурност е в наш интерес“, заяви Заев.

Той призна, че няма план Б, ако България реши да блокира пътят на Северна Македония към Евросъюза.

Миналата седмица държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси на 13 септември беше определена като „най-безплодната“, тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Президентът Радев и премиерът заявиха, че подкрепата на България за членството на Северна Македония не е безусловна.