Заради опасност от лавини затвориха достъпа до Витоша, снегът блокира пътя за Гърция

Червен код в областите Смолян и Кърджали

0
57
шофьори
Снимка: архив

Ако нямате работа, не пътувайте, предупреждават от МВР

Поради опасност от лавини, температура от -12 градуса и изключително тежката зимна обстановка сме затворили достъпа до планината Витоша. Това написа столичният кмет Йорданка Фандъкова в социалните мрежи. Обилният сняг затвори тази сутрин граничния пункт Кулата, съобщават от МВР. По искане на гръцката страна тази сутрин в 7,30 ч временно е спряно движението на товарни автомобили към Гърция.

Днес времето ще бъде облачно със снеговалежи, на много места ще са значителни и ще се образува съществена снежна покривка. Ще духа силен вятър от изток-североизток и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Има условия за виелици и образуване на преспи. Температурите ще са без съществен дневен ход – между минус 9 и минус 4 градуса в Западна и Централна България до 2 градуса на места по Южното Черноморието.

Червен код е обявен в областите Смолян и Кърджали. В тези райони ще има силни снеговалежи и ще се образува снежна покривка около 40 см. В комбинация със силния североизточен вятър, със средна скорост 15-20 м/с ще има виелици и навявания.

В останалата част на страната е обявен оранжев код за понеделник, 26 февруари, показва справка в сайта на НИМХ-БАН.

Оранжев код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище. В равнинните части на тези области ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. Ще се образува снежна покривка за равнинната част 20-30 см, в планинските райони – около 35 см. Ще бъде много студено с отрицателни дневни температури.

Заради усложнената пътна обстановка и обилни снеговалежи някои пътища в страната са временно затворени за движение. От пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ информират своевременно къде са затворените участъци.

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в участъка Пазарджик – София в посока София на магистрала „Тракия“, в участъка Ябланица – София в посока София на магистрала „Хемус“, по път I-1 Ботевград – Мездра, по път I-6 София – Карлово, по път II-27 Нови пазар – Тръница, път III-1801 Перник – Голямо Бучино, поради снегопочистване.
 
Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода „Печинско“ и по път II-37 Батак – Доспат поради снегопочистване.

Временно е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите Пампорово„, „Рожен“ и „Превала“ и по път III-866 Девин – Михалково поради снегопочистване.

МВР предупреди водачите, че ако нямат спешна работа да не пътуват в тази усложнена зимна обстановка.