Засегнати от режим на водата са близо 117 хил. души в страната

0
11

Актуална информация от ВиК операторите опровергава лидерката на БСП Корнелия Нинова

В места с нарушено водоснабдяване живеят 116 951 души, показват актуалните данни на ВиК операторите в страната към 30 декември 2019 година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Поводът за тяхното преброяване са твърдения на представители на БСП, че „близо половин милион българи нямат ежедневен достъп до вода“.

На воден режим са жители на 5 града (83 037 засегнати) и 99 села (33 914 засегнати жители). Най-много от засегнатите от безводието живеят в Перник – 73 111, като общо за областта ограниченията касаят 81 969 души.

Населени места на воден режим има в областите Търговище, Шумен, Сливен, Велико Търново, Ловеч, Монтана, Бургас, Габрово и Кюстендил. Основната причина за нарушеното водоснабдяване е намаленият дебит на водоизточниците, казват от МРРБ.

През миналата седмица министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обяви, че язовирите в страната се снимат по начин, по който да изглежда, че в тях няма вода и да се насажда страх. „Искам да успокоя, че воден апокалипсис в България не се задава“, каза тя.

Според Аврамова е нормално в този период на годината всички водоеми да имат намален обем. Петя Аврамова изрази мнение, че БСП използват темата политически, като подгрява за дебатите по темата в парламента. Както е известно, левицата планира да поиска вот на недоверие на кабинета заради водоснабдяването.