Затвориха кариерите над Белащица след намесата на Борисов

0
105
Снимка: DarikNews

Причината – нарушават на екологичното равновесие в близките села и замърсяват околната среда

Затвориха двете кариери над Белащица днес следобед след заповед на премиера Бойко Борисов. На място пристигна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който разпореди от името на министър-председателя двете предприятия за добив на инертни материали да бъдат затворени, съобщи DarikNews.

Спешната проверка на кариерите бе инспирирана днес след протеста на жители на селата от родопската яка пред сградата на община „Родопи“ в Пловдив. Заедно със зам.-министъра на енергетиката на място бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, както и част от протестиращите.

Жечо Станков връчи на изпълнителните директори на двете кариери постановления за затварянето им, издадени от премиера Бойко Борисов. Причината, която се посочва в постановленията, е нарушаване на екологичното равновесие в близките села и замърсяване на околната среда.

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов получи правомощия да санкционира концесионерите на кариерите, ако се стигне до нерегламентирано възобновяване на работата им.