Захариева: Дискриминацията на българите в Северна Македония е недопустима

0
21
Екатерина Захариева Снимка: МС

Имаме съгласие от 76 държави до момента за разкриване на секции, казва въшната министърка

Дискриминацията е недопустима, коментира вицепремиерът Екатерина Захариева пред БНТ по повод репресиите над българи в Република Северна Македония.

„Ние ги съветваме да подадат жалба в полицията. Недопустимо е в 21 век да има дискриминация. Ние виждаме нарушено право на самоопределение на хората, които се определят като българи“, посочи българският вицепремиер. Захариева беше категорична, че не може да продължава горене на български знамена в Македония.

„Ние сме последователни в това, което искаме от Република Северна Македония, въпреки че те се изненадаха. Проблемът е в липсата на изпълнението на договора от 2017 г. Имаше раздвижване през първите шест месеца във всички сфери, но след това започна трайно неизпълнение“, констатира първият ни дипломат.

Относно предстоящите избори Екатерина Захариева смята, че листите на ГЕРБ са с добър баланс между познати и нови лица, областни координатори, народни представители, хора от гражданската квота.

„Ние правим периодичен преглед на нашата управленска, но и на нашата предизборна програма. Това показва, че ние сме обещавали реалистични неща. В отчетите личи, че някои приоритети са преизпълнени“, заяви Захариева. Като положителен пример тя даде образованието.

„Няма как основни приоритети през следващите години да не бъдат здравеопазването и възстановяването на икономиката“, уточни вицепремиерът.

Относно гласуването на българи в чужбина вицепремиерът сподели, че е възможно да има ограничения в различните страни, защото съвпада с католическия Великден.

„Ние предвиждаме да открием повече секции в чужбина“, обеща първият ни дипломат. Захариева припомни, че трябва да има 60 заявления, за да се открие изборна секция в чужбина.

„ЦИК продължава да събира заявления. Имаме съгласие от 76 държави до момента. Получихме разрешение за всичките 36 секции във Великобритания. Правим всичко възможно. Призовавам хората, които живеят там, да се включат в секционните избирателни комисии“, ангажира се вицепремиерът и подчерта, че повечето от дейностите минават през онлайн платформи.

„Слава Богу, европейските лидери успяха да се разберат за план за възстановяване. Със сигурност сме по-добре и светът започва да се възстановява. Тази пандемия показа, че една страна не може да се справи сама. Вече се говори за българския модел – затягане, но и мерки за запазване на работни места“, увери външният ни министър. Според Захариева кризата е създала възможност да се мисли за общи политики в сферата на здравеопазването на ниво ЕС. Тя подчерта, че активността на страната ни на външнополитическата сцена се е увеличила, че „България е видима и може да отстоява интересите си“.