Здравният министър: Няма да се въвеждат нови мерки срещу коронавируса

0
18
Проф. Костадин Ангелов

Има намаление на заразените с 10% в сравнение с предходния двуседмичен период, съобщи проф. Костадин Ангелов

България на този етап няма да разширява или въвежда нови мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция. Настоящите мерки са „меки“ и са абсолютно достатъчни. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг, проведен след среща с представители на експертните съвети по епидемиология, микробиология, инфекциозни болести и вирусология.

В последните две седмици се наблюдава намаляване на новозаболелите с 9,8 процента в България, в Португалия 15%, в Испания – 32%, в Словакия – 35%, отчете проф. Ангелов. Статистиката е сравнена с предходния двуседмичен период и отчита динамика на намаляване на случаите. Наблюдава се увеличаване на новозаболелите в Кипър – с 389%.

Наблюдаваме увеличаването на заболелите от 15 до 29 години. През май са били 10%, през юни – 16%, през юли – 25%, посочи още Ангелов.

В момента у нас общия брой на заразените е 12 159, 829 са в болници. 712 са заразените медици. От тях 248 са лекари. 6684 човека са излекувани, 404 са починали.
Към момента се наблюдава проблем в два дома за възрастни в Русе и във Варна.

Няма съществен натиск върху здравната система на България, увери проф. Ангелов и добави, че натискът се калкулира на базата на ежедневните новорегистрирани. В случай на по-голямо увеличение на случаите, тогава здравните власти са в готовност да открият допълнителни легла в лечебните заведения.