Изминалият януари е бил най-топлият на планетата, откакто се водят статистики

0
21
Петте най-топли години са били последните.

Досегашният рекорд бе през 2016 г.

Изминалият януари е бил най-топлият някога регистриран на планетата, предаде Франс прес, като се позова на европейската служба за климатични промени „Коперник“. Така януари 2020 г. измества досегашния рекордьор – януари 2016 г.

След едно рекордно топло десетилетие, приключило с 2019 г., която беше и втората най-топла година, регистрирана някога на планетата, новото десетилетие започва със същата тенденция.

През януари средната температура на планетата е превишила с 0,03 градуса по Целзий тази от януари 2016 г., който досега беше най-топлият месец на земята, откакто се водят статистиките, се казва в изявление на „Коперник“. В него се допълва, че средната температура през януари 2020 г. е била с 0,77 градуса по Целзий по-висока от средната за месец януари за референтен период, започващ от 1981 г. и приключващ през 2010 г.

Повечето зони по света са регистрирали през изминалия януари по-високи от средното температури за месеца, по-специално Европа, която регистрира температури с 3,1 градуса по Целзий по-високи от средното за гореспоменатия референтен период. В североизточната част на континента – Скандинавия и част от Русия по-специално – има дори превишаване със 6 градуса по Целзий в сравнение с референтния период.

Според „Коперник“ петте най-топли години са били петте последни години, през които температурите се увеличиха с между 1,1 и 1,2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера. Десетилетието 2010-2019 г. беше също така най-топлото, откакто се извършват подобни измервания.

2019 г. беше втората най-топла година, регистрирана някога. Средните температури тогава бяха едва с 0,04 градуса по Целзий по-ниски от тези през 2016 г., която беше белязана от особено интензивен феномен Ел Ниньо.