Изпращаме 13 пилоти на F-16 на обучение в САЩ

0
25
самолети
Снимка: архив

Министър Каракачанов обяви, че започва ремонт на жилища за военни, държавата ще им плаща наема

13 български пилоти заминават за САЩ, за да се обучават да летят с новите американски изтребители F-16. Това каза военният министър Красимир Каракачанов в ресорната парламентарна комисия. Той уточни, че има уверение от страна на Пентагона, че проектът за обучението няма да има ново забавяне.

Вече е направен подбор на летците от ВВС. Те е трябвало да заминат за обучението през април, но заради пандемията от коронавирус пътуването им е отложено. „Проектът за придобиване на изтребителите се движи в срок, няма забавяне заради коронавируса“, добави Каракачанов.

Още утре Красимир Каракачанов ще се срещне с първите 4-ма пилоти, които заминават за САЩ, среща с пилотите ще има и президентът Румен Радев.

В комисията в парламента Каракачанов даде и отчет за състоянието на армията и военната служба. Амортизираната материална база остава проблем. В тази връзка Каракачанов съобщи, че Министерството на отбраната започва ремонт на държавните жилища, за да бъдат предоставени на военните.

„Само в София 1000-1200 военнослужещи са заявили, че се нуждаят от жилище. Затова имоти в гарнизони, в които военнослужещи се нуждаят от жилище, няма да се продават или подаряват на общините. Така ще натрупаме по-сериозен фонд от жилища, които ще са годни за нанасяне от страна на военнослужещи. Почти навсякъде можем да решим този проблем по този начин“, посочи Красимир Каракачанов.

За целта на военнослужещите ще се отпускат пари за наем според пазарните цени на жилищата под наем в съответния град.

Проектите на отбраната не се променят на този етап, само са забавени заради кризата с коронавируса, заключи военнният министър.