Инспектор от ДАИ – Пловдив с 12 имота от подкупи

0
76
Разследващите разказват подробности за корупционната схема Снимка: 24 часа

На трима са повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа, шефката им е освободена

Трима инспектори от ДАИ – Пловдив са задържани за 72 часа и са им повдигнати обвинения за получаване на подкупи чрез изнудване на 3 транспортни фирми, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от „24 часа“.

По думите му единият от служителите на „Автомобилната администрация” имал 12 недвижими имота, повечето в новостроящи се кооперации. Те били на името на баща му, а в ролята на брокер била съпругата му, без да има право на такава дейност.

Разследващите са установили, че едно от рекетираните дружества е собственост на холандски гражданин. Тази фирма е оперирала с 300 камиона. От нея един от инспекторите прибрал 10 000 лв.

Дpyгите две транспортни компании също дали пари на инспекторите, за да си спестят актове. Едно от дружествата броило 1000 лв. на тримата служители, които си ги поделили. Третата фирма била изнудена с 300 лв ,.

„Това е бизнесмазохизъм от страна на трите компании. Предпочели са да бъдат изнудвани и да си плащат, коментира прокурор Попов.  Той поясни, че и.д. началничката Анна Генова е освободена, тъй като срещу нея не са събрани доказателства, че инспекторите са й се отчитали , както твърдели самите те.

Наблюдаващият прокурор Георги Гешев каза, че схемата за изнудване е действала поне от 2 г. по отношение на десетки дружества, но само трите компании съдействат на разследващите.