Инфекциозните отделения в страната са пълни

0
15
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: 24 zdrave. bg

Няма потвърден случай на коронавирус в България

Всички проби, взети за изследване на пациенти със съмнения за коронавируса, са отрицателни, съобщи началникът на ВМА ген. д-р Венцислав Мутафчийски на брифинг пред болницата, предаде БГНЕС.

През денонощието са направени 12 проби в националната референтна лаборатория, 12 проби са изследвани във ВМА и три – във Варна. След това шест от пробите са разменени между лабораториите за по-голяма сигурност на резултатите.

Във ВМА са приети 11 души, които ще бъдат тествани днес, а пробите им ще са готови следобед. Вчера вечерта са изписани двама души от пациентите под карантина, а днес ще бъдат изписани още трима.

„Инфекциозните отделения в голяма част от страната вече са пълни”, каза още ген. Мутафчийски. В Благоевград няма нито едно свободно легло в инфекциозните клиники.

„Ще изпратим писмо до МЗ и другите отговорни лица да свикат незабавно директорите на областните болници, за да докладват какви са допълнителните сили и средства, които ще отделят, ако се появи коронавирус“, каза ген. Мутафчийски.

„Ако се наложи, ще се претрансформират отделенията. Във Военна болница също е изчерпан капацитетът от легла. Имаме още 40 легла, които ще са на разположение след закриване на психиатричната клиника. Тестовете са достатъчно, изследват се болните с доказани методи, каквито се използват във всички страни“, добави той, цитиран от БТА.

„В Сливен има 30 легла в инфекциозното отделение на областната болница, а пациентите са 38 заради грипната епидемия. Същото е положението и във военната болница в града, където има 10 легла в инфекциозното отделение, но са разкрити още допълнителни легла“, каза началникът на ВМА.