Искрен Веселинов от ВМРО: Не трябва да се прибързва с промените в конституцията, а да се обмислят добре

0
28
Искрен Веселинов

„Обединените патриоти“ ще излязат с позиция следващата седмица

Не трябва да се прибързва с промените в конституцията, а да се обмислят добре. Това каза зам.-шефът на ВМРО и съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов за „24 часа“ по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че трябва да се свика Велико народно събрание, което да направи промени в конституцията.

Бяхме уведомени за това решение, но има органи, които следва да се произнесат, обясни Веселинов. Той каза, че в групата на „Обединени патриоти“ не е взето окончателно решение за това дали ще подкрепят свикването на ВНС.

От ВМРО не се плашим от Велико народно събрание. Така или иначе това е искане на трети или четвърти пореден протест в последните 10 години. Много от нещата обаче трябва да се коментират, не трябва да подхождаме прибързано, категоричен бе той. Веселинов каза още, че отдавна се коментира и легитимността на изборите, това, че е опорочен изборният процес и има недоверие към властта и на това също трябва да се обърне внимание.

Ние от ВМРО имаме две много ярки искания. Едното от тях е за образователния ценз на избори. В конституцията има изискване едно лице задължително да се обучава и трябва да направим връзка между правата и задълженията. Не може неграмотни хора да решават бъдещето на държавата, допълни Веселинов.

Второто ни искане е за задължителното гласуване, но не наужким задължително. А това, което наистина ще реши проблемите с купения и корпоративния вот, подчерта депутатът.

Зам.-шефът на ВМРО каза още, че оставката, която премиерът се закани да подаде, след като парламентът гласува свикването на ВНС, не е коментирана още.

Във всеки случай освен измененията на конституцията има много проблеми, които трябва да се решат от това Народно събрание, каза още той. Веселинов припомни, че един от тях е проблемът с т.нар. вечни длъжници, за които от ВМРО изготвиха закон. Той подчерта, че работата по него е свършена наполовина и ще бъде несериозно да се остави така. Освен това приемането на бюджета, както и на по-високата минимална пенсия с него, също предстояло и не може да не се обърне внимание и на него.

Има много въпроси, които трябва да се решат. Надяваме се следващата седмица да имаме единна позиция на „Обединени патриоти“ и да ви я представим, заяви Веселинов.