И парламентът подкрепя Северна Македония за ЕС, но с условия

0
10
парламент
Снимка: архив

Новото сред тях е властите в съседната държава да издирват и опазват българските военни паметници и гробища

И парламентът след МС прие декларация в подкрепа на македонското членство в Евросъюза, но при изпълнение на конкретни условия от наша страна. Това стана след двучасови дебати и със 129 гласа „за“, 4 „против“ и 1 „въздържал се“.  С документа депутатите одобряват разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Северна Македония и Албания.

В декларацията на парламента се посочва, че подкрепата няма да бъде за сметка на изопачаване на исторически събития, документи и артефакти, както и на ролята и възгледите на личности от българската история. Затова българското НС призовава официалните представители в Северна Македония да прилагат ефективно договора за приятелство, както и да се въздържат от действия за насърчаване на претенции за признаване на т. нар. „македонско малцинство“, съобщава „Дарик“.

В документа е записано още да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните заради българското им самосъзнание, както и властите в Македония да се придържат стриктно към ратифицираната от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Северна Македония. Депутатите призовават и да се прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като те бъдат отразени в учебните програми. В декларацията се настоява и да се спре говорът на омразата срещу България и граждани на Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници и паметни плочи.

По предложение на НФСБ бе включен и допълнителен текст – властите в Македония да съдействат за издирването, възстановяването и опазването на българските военни паметници и гробища на територията на Северна Македония в духа на европейските ценности.

„Позицията ни за Македония и Албания е написана със самочувствие, което трябва да ни говори, че демонстрираме национално достойнство. Призовавам ви да не правим импровизации, а да се придържаме към това, по което дълго време работихме“, посочи шефката на външната комисия Джема Грозданова при дебатите.

Йордан Цонев от ДПС категорично застана зад декларацията и се обяви за евроинтеграцията на Западните Балкани. „Няма как в региона да има стабилност, да има мир, сътрудничество и посперитет без присъединяването на държавите от Западните Балкани, в това число и на най-голямата и най-мощна във военно и икономическо отношение държава на Балканите – Турция. Ние смятаме, че и там преговорите трябва да продължат“, каза той.