Какво гори в централите си Христо Ковачки ?

0
81
ТЕЦ "Бобов дол".

Отговарят ли централите на бизнесмена на екоизискванията ?

На 30 март т.г. прокуратурата и полицията влязоха в ТЕЦ „Бобов дол“ във връзка с информацията, че централата е възобновила изгарянето на отпадъци. След получено разрешение от Министерство на екологията. По случая бе извикан на разпит и министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро. Акцията на прокуратурата искаше да провери дали ТЕЦ „Бобов дол“ разполага с необходимите инсталации за опазване на околната среда и какъв точно отпадък се гори. Подновеното изгаряне на отпадъци предизвика сериозно недоволство сред местното население.

Какво точно гори в централите си бизнесменът Христо Ковачки ?

Христо Ковачки

В ТЕЦ „Бобов Дол“ и „Топлофикация-Сливен“ Ковачки е имал разрешение и е изгарял RDF-отпадъци. Обаче абревиатурата RDF означава неопасни отпадъци. А реално са горени опасни и токсични боклуци,твърдят запознати.

Както Breaking.bg писа Боклукът се внася от Италия, като Ковачки чрез верига от подставени лица прибира пари от две страни.

Първо от Италия, където властите плащат за износ на боклук в чужбина и втори път като изгаря отпадъците в тецовете си и инкасира печалби от произведената и продадената електроенергия. Като чуждестранните боклуци се явяват безплатна суровина. Отпадъците от Ботуша често са токсични.

В централите на бизнесмена няма налични , а и годни за експлоатация филтри. Освен това тези отпадъци трябва да се смесват. А там се горят поголовно. За което и държавата плаща и то доста солено – по 68 лв. на тон.

Двете централи-“Бобов дол“ и „Топлофикация-Сливен“ през септември м.г. спечелиха в консорциум обществена поръчка на Столична Община, за изгаряне на 70 хил. тона отпадъци на година , за срок от 3 години. Срещу 15 млн. лева. Столична Община преди това е плащала максимум 30 лв. на тон.

Боклук, докаран в Бургас от Италия.

Двете централи имат издадени от държавата разрешителни за изгаряне на неопасни отпадъци (RDF). Докато не изгради отлаганата с години инсталация за изгаряне на RDF отпадък в „Топлофикация София“, общината ще продължава да плаща милиони (за тази поръчка сумата е общо 37.5 млн. лв., плюс 14 млн. лв. за транспорт), тъй като не може да сама да обезврежда (изгаря) горивото, което произвежда. Екологичните спорове около планирания инсинератор обаче спъват засега реализацията му, пише по повод поръчката „Капитал“.

Скандално е , че на „Топлофикация-София“ посредник за продажбата на топлоенергия е фирма на Ковачки. А стойността на поръчката, която е за изгаряне на RDF , е 37 млн , + 14 млн за транспорт. Това според запознати позволява на Ковачки да протака изграждането на инсинератор, за да не спира „далаверата“ и държавата да му плаща сериозни суми, казват информирани. Планове да изгарят RDF имат и фирмите „Бултраш“ , „Еко енергия холдинг“ и „Енергопоник“ . Които също са собственост на Ковачки. Според плановете на самоковския олигарх държавата трябва да продължава да му плаща , а и да го прави посредник, като умишлено не изгражда собствени съоръжения.
Не е лошо проверяващите прокурори и полицаи да нагледат какво пристига от София за горене в Бобов дол и Сливен. Специалисти твърдят, че софийският
RDF има висока влажност и негорими (в този вид и в така оборудваните бази) смеси. Ноо , за Ковачки няма проблем ! Същевременно самоковският олигарх бяга от процедури на ОВОС, защото централите му не отговарят на екоизискванията. Не инвестира пари в пречистваща система и в следенето на вредните емисии.

Хората в Бобов дол, Дупница и района смятат, че Христо Ковачки няма надлежни документи за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а, а използва като прикритие документ за „пробно горене „,подписан от зам.министър на екологията …някога !

Време е Главният прокурор да се самосезира и за тия безобразия, смятат недоволните.