Какъв е парадоксът на активните борци срещу мафията

0
98
Снимка: DarikNews

От една страна очакват ефективни мерки срещу пандемията, от друга – с всички сили внушават, че тази власт не е в състояние да реши проблема

Асен Генов

Асен Генов, фейсбук

Парадоксът на активните борци срещу мафията у нас се свежда до това, че едновременно искат да подронят доверието в управляващите до степен те да изпаднат в невъзможност да управляват, а от друга страна, като основна (една от многото) причина за недоверие посочват кризата с пандемията от коронавирус. Успешната борба с COVID-19 предполага доверие в институциите, от които зависят нашите здравна система, икономическа система, та чак до конспиративните „ще ни чипират и убиват с новите ваксини“ теории.

От една страна борците с мафията очакват ефективни мерки срещу пандемията, от друга – с всички сили внушават, че именно тази власт не е в състояние да реши проблема.

От това произлиза и първото следствие от парадокса – изборите: хем искаме да свалим властта, хем ако изборите са в разгара на втората вълна̀ на епидемията, това е рисковано. Ситуацията е патова. Нито да искат възможно най-скорошни избори, нито да настояват за отлагането им за по-спокойни времена.

Изход от тази ситуация аз не виждам и социологията съвсем скоро ще го отчете.