Каракачанов: За 3 години са продадени само 16 военни имота, а през 2009 г. – 192 имота

0
15
каракачанов
Красимир Каракачанов

Министърът лансира и идеята имотите на министерството да не се продават, а върху тях да се строят жилища за военнослужещите, имало 3500 служители без домове

Няма масово продаване на имоти, собственост на Министерството на отбраната, твърденията на депутатите от „Атака“ са лъжа. Така отговори вицепремиерът Красимир Каракачанов на обвиненията от страна на довчерашните коалиционни партньори, които инициираха изслушването му в парламента, предаде DarikNews. Според тях има „фрапантни примери“ за продажба на имоти на цени, далеч под реалната им стойност, и продадени цели „острови и полуострови“.

По време на изслушването в парламента обаче Каракачанов бе категоричен – всички имоти са продадени на търг. Дори, откакто той оглавява министерството, броят на продадените имоти е намалял. В презентация пред депутатите Каракачанов отчете, че в последните 3 години са продадени само 16 имота, а за сравнение през 2009 г. – 192 имота.

„Когато аз съм бил министър, няма свръхпродажба на имоти. Напротив – продавани са най-малко имоти. Първото ви обвинение, което тиражирате в медиите, е лъжа. Не се продават острови, полуострови, архипелази и жълти павета. Може би си мислите за Крим и Чукотка. Политиката ми не е да продавам, а да съхранявам и е видно от фактите, които ви излагам“, отсече вицепремиерът.

Той лансира и идеята имотите на министерството да не се продават, а върху тях да се строят жилища за военнослужещите. В страната имало около 3500 души, които нямали жилища, а министерството плащало част от наемите им. Като пример той даде имот в столичния квартал „Обеля“, където според него може да се построят жилища и така ще се подобри социалният статус на военнослужещите.

Вицепремиерът Каракачанов посочи още, че някои от въпросните имоти с отпаднала необходимост не могат да се ползват, а за охраната им годишно се харчат милиони. Затова според него върху тях трябва да се строят жилища за военните или да се продадат, за да постъпят приходи в бюджета на министерството. В същото време обаче за някои от имотите не се явявал и един кандидат на търговете.

„Като вашите кумири Гьобелс и Сталин искате, когато една лъжа я повторите 100 пъти, да стане истина“, нападна Каракачанов депутатите от „Атака“.

„Неуважаеми господине, от вашето изложение, объркано и изсмукано от пръстите стана ясно, че въобще не сте в час за какво задавате въпрос. Ако на вас след 15 години като депутат не ви е ясно какво е имот с отпаднала необходимост, значи българският данъкоплатец ви е плащал неоснователно“, отсъди по адрес на Десислав Чуколов. Атакистът в отговор пък настоя да не се отговаря на въпросите на с „общи лакърдии“, защото не са седнали на кюфтета и да си пият водката. Той попита конкретно за 4 сделки с имоти в Куклен, Русе и Несебър, които според него са сключени на 5 пъти по-ниски цени.

Каракачанов обаче бе категоричен – всички сделки били направени след провеждането на търг, като за някои от тях се явявал само по 1 кандидат.