Караянчева: Неуспяла кметица си вдига рейтинга чрез „Системата ни убива“

0
259
парламент
Цвета Караянчева

От БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента

Ден след напрежението в парламента с майките от „Системата ни убива“, част от Изправи се.бг на Мая Манолова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обвини бившия омбудсман, че гради на техен гръб политическа кариера. От БСП пък й поискаха оставката заради факта, че НСО извели насила майките от сградата със специален допуск и охрана, съобщава DarikNews.

„Всеки вижда кадрите от ситуацията, в която се намираха протестиращите заедно с г-жа Манолова, която се опитва да се възползва от „Системата ни убива“, за да гради политическа кариера или пък да внесе нов импулс в изграждането на образа си“, заяви Карянчева по повод отказа на десетина души от екипа на Манолова да напуснат бившия Партиен дом, да легнат и да се хванат за ръце, поради което гардовете на НСО не успяха с молби да ги изведат и се наложи да употребят сила.

Реакцията на Караянчева дойде след декларация на БСП, с която от партията поискаха оставката на председателката на парламента „сега и веднага“ заради случилото се вчера, когато протестиращи от „Системата ни убива“ отказваха да напуснат сградата на Народното събрание, а по-късно бяха изведени от НСО.

Караянчева бе категорична, че случилото се е провокация и припомни, че в Народното събрание има правила. „Когато някой трябва да бъде чут, всеки има право да пусне писмо и да бъде поканен от народните представители. А не тази агресия и провокации, i които една неуспяла кметица се опитва да вдига рейтинга си по този начин и една парламентарна група, която протестите не я припознават, да се опитва да се залепи за протестите, защото, видите ли, ще стане някоя революция, пък вие наяма да бъдете в революцията“, обърна се към колегите си от ляво председателката на Народното събрание.

От ДПС обаче изтъкнаха друга причина за призива си Караянчева да напусне поста на председател на парламента. Тя не взела отношение към сигнал срещу член на ЦИК.