КЕВР предлага парното да поевтинее средно с 2,34% от 1 май

0
19
газ
Снимка: архив

Окончателното решение ще бъде взето в петък

Цената на топлинната енергия с топлоносител гореща вода може да поевтинее средно с 2,34 процента за страната от 1 май. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди на открито заседание доклад за изменение на цените на енергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 1 май 2020 г. Заседанието беше предавано онлайн на страницата на регулатора.

В доклада на КЕВР се предлага цената на топлинната енергия с топлоносител гореща вода на „Топлофикация София“ ЕАД от 1 май да стане 68,19 лв./MWh (без ДДС). В момента цената е 70,32 лв./MWh. (без ДДС). От регулатора са изчислили, че намалението от следващия месец на цената топлоенергията в столицата ще бъде с 3,03 процента. Изпълнителният директор на „Топлофикация-София“ ЕАД Александър Александров, който се включи на заседанието по скайп, заяви, че столичното топлофикационно дружество приема становището на комисията в доклада.

Предложението, което е посочено в доклада на КЕВР, е цената на топлинната енергия с гореща вода за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД /Пловдив/ от 1 май да бъде по-ниска с 1,05 процента. Предлага се още цената за потребителите на „Топлофикация Плевен“ ЕАД да поевтинее с 1,55 процента. Предложението е цената на топлоенергията за клиентите на „Топлофикация Бургас“ ЕАД да поевтинее с 1,75 процента, докато за тези на „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД се предлага намаление с 0,75 на сто. От следващия месец се предлага клиентите на „Топлофикация – Враца“ ЕАД да плащат с 2,44 процента по-ниска цена за топлоенергията, докато тези на „Топлофикация – Разград“ АД – с 1,69 на сто по-малко. Предложението, което е посочено в доклада на КЕВР, цената на топлинната енергия с гореща вода за „Топлофикация – ВТ“ АД – Велико Търново да намалее с 1,78, не беше одобрено от изпълнителния директор на дружеството Емануил Зъбов.

Той уточни, че доставчик на природен газ на това дружество не е „Булгаргаз“. Това означава, че изменението на цената на природния газ не е както при другите топлофикационни дружества. Освен това „Топлофикация – ВТ“ произвежда енергия и чрез биомаса, което трябва да се отчете в разходите на дружеството. „За нас предлаганите цени са крайно неудовлетворителни и неприемливи“, изтъкна Емануил Зъбов.

Окончателното решение ще бъде прието на закритото заседание на регулатора, което е насрочено за 1 май от 14:00 ч., съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. Дотогава „Булгаргаз“ ще внесе и актуализирани данни за цената на природния газ от 1 май. Ако предложената цена бъде по-ниска с повече от 6,67 процента, каквото е предложението на обществения доставчик в момента, КЕВР ще понижи цената на топлоенергията още повече, уточниха от регулатора за БТА.