Компаниите, кандидати за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене“, могат да подадат обединена оферта

0
9
БСП
Теменужка Петкова

На 10 октомври подписваме договор с Гърция за финансирането на газовата връзка, съобщи министър Теменужка Петкова

Компаниите, кандидати за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене“, могат да подадат обединено заявление. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНР. Министърът присъства на годишната среща на правителството с бизнеса, организирана от Американската търговска камара. По нейни думи въпреки че все още няма подадена обединена оферта, има възможност за такава, в случай че участниците в процедурата намерят допирни точки.

По-рано днес на срещата премиерът Бойко Борисов обяви, че АЕЦ „Белене“ би бил един красив проект, от който са заинтересовани мощни компании.

Петкова потвърди, че предстои да бъде подписан договорът за финансирането на газовата връзка с Гърция. На 10 октомври очакваме гръцкият министър на околната среда и енергетиката да бъде тук, в България, и да подпишем договора за финансиране между Българския енергиен холдинг и Европейската инвестиционна банка и съответно между БЕК и Ай Си Джи Би“, съобщи тя. Заемът от Европейската инвестиционна банка възлиза на 110 млн. евро.