Костадин Ангелов: 70% от интензивните легла в страната са заети

0
15
Костадин Ангелов Снимка: МС

Броят на настанените в лечебните заведения е значително по-висок от втората вълна, но болниците се справят със ситуацията, твърди министърът

70% от интензивните легла в страната са заети, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти.

„Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Това стана факт благодарение и на усилията на българския премиер, който с още 5 държави поиска справедливост в разпределението”, заяви министърът.

„Броят на настанените в лечебните заведения е значително по-висок от втората вълна, но болниците продължават да се справят с тази ситуация. България ще се справи с тази трета вълна. Всички лечебни заведения са подготвени“, допълни Ангелов.

Той обави, че вчера е взето решение и за втора доставка на ремдесивир, така че всички нужди на лечебните заведения ще бъдат покрити.

„Третата вълна е по-различна със следното – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинация, сега не се разболяват и не боледуват. С това осигурихме сега да нямаме недостиг на персонал в лечебните заведения – т.е. да осигурим нашите воини на първа линия на бойното поле“, посочи още здравният министър.