Кризисният щаб: Отменете тържествата на Шипка на 3 март!

0
22
Снимка: Община Казанлък

Мотивът – струпването на големи групи хора на едно място е предпоставка за епидемиологични рискове

Да бъдат отменени тържествените мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник на България – 3-ти март. Това препоръчва Националният оперативен щаб, създаден заради заплахат от коронавирус.

Решението на щаба е съобразено със становищата на привлечени към него експерти от областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и превантивната медицина, допълват от ВМА. Причина за препоръката, адресирана с официално писмо на председателя на оперативния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски до президента, до председателя на Народното събрание, до премиера, до областния управител на Стара Загора и кмета на Казанлък, е, че струпването на големи групи хора на едно място е предпоставка за епидемиологични рискове.

Въпреки че в страната ни няма регистриран случай на новия коронавирус в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип „Б” в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област и други.

Общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболяемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците – и на грипна ваканция.

Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни заболявания.