Лаура Кьовеши одобрена за европейски главен прокурор

0
27
герб
Лаура Кьовеши

Чакат се последни преговори между институциите, за да бъде обявена официално

Лаура Кьовеши бе одобрена от Съвета на ЕС за европейски главен прокурор. Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. По неговите думи е очевидно, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент.

Кьовеши е единственият кандидат за поста на този етап от процедурата. Европейският парламент вече определи избора си за Кьовеши. С решението на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори.

Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления с бюджета на ЕС.

Кьовеши е румънска юристка и бивша състезателка по баскетбол. В периода 2013 – 2018 година ръководи Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния. Освободена е от длъжност от президента Клаус Йоханис след обвинения от страна на правосъдния министър Тудорел Тоадер в превишаване на правомощията и накърняване образа на страната зад граница. Родена е в град Сфънту Георге на 15 май 1973 г. Дъщеря е на прокурор от  времето на комунизма. Била е състезателка в младежкия баскетболен отбор на Румъния, с който печели европейската вицешампионска титла през 1989 г.