Ливанец, иракчанин, грък и български мулета завлекли с 60 млн. евро над 40 фирми от Европа и САЩ

0
141

Задържани са 7 човека. Измамниците действали чрез фишинг мейли. Те подменяли банкови сметки в междуфирмена кореспонденция

ГДБОП и прокуратурата разбиха група компютърни измамници, ощетили фирми в Европа и САЩ с десетки милиони евро, съобщава БНТ.

По предварителна информация при съвместна акция на ГДБОП и спецпрокуратурата са задържани седем души. Те са ливанец, иракчанин, грък и четирима българи. Двамата чужденци са постоянно пребиваващи у нас, а ливанецът е близък до бивши собственици на голям търговски център в столицата.

Измамниците действали чрез фишинг мейли. Те подменяли банкови сметки в междуфирмена кореспонденция. Измамените компании са над 47. Сред тях има големи американски компании, които оперират в сферата на металопроизводството, както и на производството на медицинско оборудване.

Установените до момента откраднати пари са над 60 млн. евро.

„Следи се внимателно комуникацията и когато наближи моментът на плащането за съответната стока и услуга, се изпраща фалшив имейл, който имитира мейла на контрагента с малка разлика – сменя се една буква или цифра. И се поканва партньорът да плати обаче на новата сметка. Банковата сметка е на муле в България“, разясни схемата зам. главният прокурор Иван Гешев.

Българите са основно финансови мулета. Те трябвало да имат интернет банкиране, чрез което парите се изпращали до азиатски държави с по-либерален банков режим. След това парите се изтегляли и се връщали към ливанеца и иракчанина.