Лъчезар Борисов: Бизнесът ще бъде подпомогнат от държавата през тези 10 дни

0
20
Лъчезар Борисов

Разполагаме с необходимия ресурс за абсолютно всички, увери министърът

Работим заедно, за да отговорим на нуждите на бизнеса. Предприемаме незабавни и светкавични мерки. Когато работим заедно, можем да подпомогнем българската икономика. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов на брифинг, цитиран от Новини.бг.

„Нашият ангажимен като държавата е да осигурим пълна подкрепа на бизнеса в този 10-дневен период, в който ще бъде затворен. Подкрепата ще бъде предоставена на всички сектори, които ще бъдат засегнати от заповедта на здравния министър Имаме вече изготвена платформа, работим с всички заинтересовани страни, както и с НАП. На базата на разговорите, които имаме с министър Сачева, ще продължат да се прилагат мерките 80/20, 60/40, 75/0 и мярката „Запази ме“. Разбира се, продължават и мерките през Българската банка за развитие“, обясни още министър Борисов.

Относно неплатените отпуски на служителите той посочи, че помощта по тази процедура минава през Министерството на труда и социалната политика, а компаниите, които имат проблем с фиксираните разходи, ще могат да разчитат на Министерството на икономиката.

Разполагаме с необходимия ресурс за абсолютно всички. Няма значение в какъв размер е той, защото ние ще се справим. Ще ъпдейтнем процедурите през НАП. За тези десет дни компаниите ще получат аналогична процедура през НАП и оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която е част от Министерството на икономиката. Те ще получат до 50 000 лева. Продължаваме да разговаряме с бизнеса и за нови мерки за подпомагане, подчерта икономическият министър.

„Директната помощ за физическите лица минава през процедурите на социалното министерство. Мислим както за хората, така и за бизнеса, спазвайки европейските правила и законите в България. Правим най-доброто в синхрон с бизнеса, правителството и засегнатите браншове“, заяви в заключение Лъчезар Борисов.