Марияна Николова: Безработицата в туризма е 6,7%

0
5
вицепремиер
Марияна Николова

Първо ще бъдат отворени ресторантите при 50% заетост, за нощните заведения още не е обсъждано, казва вицепремиерката

Нивото на безработица в сектор „Туризъм“ са 6,7%. Има ръст на безработицата, като най-засегнати са в сектор „Хотелиерство“. Това съобщи пред БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя увери, че постоянно е в комуникация с бранша.

Предложения тепърва ще се обсъждат и с Националния оперативен щаб след анализ на ситуацията с бройките заразени, уточни Николова. Сред тях са работа на заведенията на 50%, както и работа при предварителни резервации. Предложенията важат само за ресторантите, за нощните заведения все още не са провеждани подобни разговори, уточни министърът.

„Всички, които нарушават административните правила и разпоредбите, които са предписани от здравните власти, ще бъдат санкционирани по установения ред. Това е петно за целия бранш“, подчерта тя.

При хотелиерството и ресторантьорството най-успешната мярка е 60:40, която е трансформирана в 80/20 за сектора, съобщи министърът. „Тази мярка е спасила от фалит повече от 70% от бранша. По нея са изплатени огромен обем средства“, коментира Николова.