Мария Габриел – кандидат за зам.-председател на Европейската народна партия

0
39
Мария Габриел

Изборите са на 21 ноември в Загреб

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел е един от дванадесетте кандидати за зам.-председател на Европейската народна партия. Изборите за зам.-председателите ще се проведат на 21 ноември в Загреб. Очаква се да бъдат избрани десетима. На 20 ноември ще се избере и новият лидер на партията.

Сред другите кандидати са еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан и бившият председател на Европейския парламент Антонио Таяни.

Очакванията са първи зам.-председател да е председателят на външната комисия на Европейския парламент. Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск пък ще е новият председател на ЕНП, тъй като той е единственият кандидат за поста.

Новият ресор на Мария Габриел в еврокомисията е  „Иновации и младеж“. Тя оценява този избор като признание за България. Бюджетът на нейния ресор е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Кохезионна политика“. Габриел ще отговаря изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност