МВнР подкрепя исканията на превозвачите за отваряне на ГКПП „Илинден – Екзохи“

0
5
ГКПП "Илинден"

Няма отговор от Гърция на българските искания, казват от външното министерство

МВнР не е спирало да настоява пред гръцките власти за незабавно възстановяване на правото на свободно придвижване на хора и стоки между двете страни, уточниха от ведомството по повод протестите с искане за отваряне на ГКПП „Илинден-Екзохи“,

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР бяха проведени две срещи с временно управляващия посолството на Гърция Маркос Триполитакис – на 24 август и на 20 август. По време на разговорите с генералния директор по европейските въпроси Руси Иванов и с директора на дирекция „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“ Веселин Дянков българската страна подчерта, че затварянето на 22 юли на ГКПП „Илинден-Екзохи“ има негативен ефект върху бизнеса и от двете страни на границата, особено в контекста на икономическата криза, предизвикана от COVID-19.

Представителите на МВнР изтъкнаха, че през последните седмици разпространението на COVID-19 в България е намаляло значително за разлика от епидемиологичната обстановка в Гърция, където заразата бележи ръст.

Българската страна припомни и ръководните принципи на Европейската комисия, обявени на 7 август, които трябва да послужат за основа на всички решения за въвеждане на нови ограничителни мерки между държавите, членки на ЕС. В тях се предвижда по-добре координиран и съгласуван между страните подход, позволяващ на гражданите и бизнессредите да имат ясна информация и по-добра сигурност при планиране на техните пътувания и превози. Подчертано бе, че Гърция трябва да спазва тези указания и предварително да уведомява страната ни за планирани ограничения в пропускателния режим на границата.

Към момента МВнР не е получило отговор на поставените искания.

Въпросът за облекчаването на движението между България и Гърция в условията на коронавирус бе повдигнат по време на посещението на вицепремиера Екатерина Захариева в Атина и на премиера Борисов вчера.