Медицинското електронно направление ще е готово другата седмица

0
19
Проф. Костадин Ангелов

Спешна помощ ще прави бързи тестове за COVID-19 още в линейката

Електронното направление ще бъде готово в края на другата седмица. В същият период ще бъдат отпуснати и пари на всички Спешни центрове в страната, за да бъдат осигурени бързи антигенни тестове, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред Нова тв.

Министърът коментира и случая на семейство, останало дни наред без болнична помощ, като заяви, че личните лекари сами преценят кои случаи са спешни.

„Системата е претоварена, предупреждавахме, че това ще се случи, ресурсът на системата не е неизчерпаем. Всеки може да звънне на личния си лекар, той ще го насочи към органите на РЗИ – те извършват PCR тест „, каза той.

Проф. Ангелов добави, че PCR тестът е достъпен и абсолютно безплатен за хора със симптоми. Той коментира и координацията между лечебните заведения в страната.

„Вече съществува координация между лечебните заведения в страната. Такъв денонощен координационен център, който докладва за свободните места, има в София. Той работи чрез електронна система. Има такъв център и във Варна“, коментира той.

Личният лекар може да прецени кой пациент е спешен и кой не, заяви още Ангелов.