Министър Ангелов: Това е резултатът от подценяването на вируса и горенето на маски пред МС

0
51
Проф. Костадин Ангелов

Здравната ни система има нужда от сериозна реформа, но за момента няма обществен и политически консенсус за това, казва той

„От самото начало на започване на епидемията ние насърчавахме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред МС. Голямото недоверие към системата, трупано през годините, доведе до този резултат“. Това каза пред bTV здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него не трябва да се търсят виновни, а решение. А решението е спазването на мерките, дезинфекция, дистанция и най-вече уважаване на лекарите.

„Само вчера са излекувани 2518 души. Историята на всеки един от тях е успех за българската здравна система“. Това заяви Ангелов относно случаите, при които хората чакат линейки с часове или лежат на стълбите пред кабинетите и се стига до смъртни случаи.

Здравният министър изказа съболзнования на близките на починалите и допълни, че случващото се е недопустимо и не е нормално да се случва.  „Това е проблем на организацията в самото лечебно заведение. Разбрахме кои са виновните и те са наказани“, поясни Костадин Ангелов.

Той изтъкна това, че здравната ни система има нужда от сериозна реформа, но за момента няма обществен и политически консенсус за това.

На въпрос дали сме проспали лятото, както мнозина твърдят, Ангелов категорично заяви, че нито един от летните месеци не е проспан.  „Два дни, след като дойдох като министър, пуснах заповед за следващите мерки. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област“, припомни още здравният министър.

Според него основният проблем в момента е това, че няма достатъчно медици, а не че има недостиг на болнични легла. „Много трудно можем да намерим лекари и сестри. Не е проблемът в липсата на сгради и легла или липса на организация. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациентите от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла“, категорично каза Костадин Ангелов.