Министър Ангелов: Готов съм да се срещна с всяка една протестираща медицинска сестра

0
22
Костадин Ангелов

Не съм сигурен, че това е протест на медицинските сестри от цялата страна, коментира той

Аз съм човек на консенсуса. Готов съм да се срещна с всяка една медицинска сестра. Но не съм сигурен, че това е протест на медицинските сестри от цялата страна. Това коментира в Русе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод на обявения тази вечер безсрочен протест на медицинските сестри пред сградата на Министерството на здравеопазването.

„В момента, в който имам възможност, ще се видя с нашите колеги, които са обявили този протест, за да чуя какво точно искат и защо са избрали точно този момент. От разговора ми с медицински сестри в Бяла, Кюстендил, Сливен, Свиленград, Русе не усетих такъв тип настроение или такъв тип искания. При първа възможност ще се видя с тях“, каза проф. Ангелов, цитиран от БТА.

Той коментира, че заплатите на медицинските сестри зависят от изпълнителните директори на лечебните заведения.

„Нещо повече, анексът, който е подписан с Националната здравноосигурителна каса и съсловните организации, ще доведе до увеличаването както на месечните прогнозни бюджети на лечебните заведения с 10 процента, така и на стойността на клиничните пътеки с 10 процента, с изключение на най-високо финансираните клинични пътеки. Тези средства изпълнителните директори могат да ги насочат за формиране на трудовите възнаграждения. Идеята е точно там да отидат. В анекса, който ще подпише всяко едно лечебно заведение с касата, ще имаме такъв текст, който да насочва средствата в тази посока“, обясни министърът.

Проф. Ангелов коментира, че човек може да неглижира някого тогава, когато има правото да получи нещо и това право му бъде отнето.

„В законите ясно и точно са разписани кои са хората, които водят преговори и подписват националния рамков договор. Това са Надзорният съвет на касата, съсловните организации – Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз. Нито един синдикат не беше поканен на тези преговори. Аршинът, с който сме мерили, винаги е бил еднакъв. Министерството на здравеопазването по никакъв начин не участва в договорния процес или в подписването на анекса или на националния рамков договор. Ние сме медиатори за прозрачност на процеса“, обясни проф. Ангелов.