Министър Ангелов издаде заповедта за удължаване на епидемичните мерки до 31 януари

0
25
бавачки
Снимка: архив

Учениците до 4 клас се връщат в училище от 4 януари

Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповедта, с която удължава противоепидемичните мерки до 31 януари.

Според заповедта от  4 януари в училище се връщат учениците от първи до четвърти клас, отварят и детските градини и ясли.

Галерии и музеи също отварят от тази дата при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на дистанция от 1,5 метра, както и задължително носене на предпазни маски.

Театрите ще продължат да работят при правилата.

Преустановяват се всички колективни спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Всички спортни мероприятия ще се провеждат без публика.

Ресторантите,в хотелите ще работят при използване на капацитета им до 50 % и при ограничено работно време – от 6:00 до 22:00 часа.

Моловете остават затворени, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене в тях.

Продължава забраната за посещения във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

Игралните зали и казината няма да работят.

Фитнес центровете и залите за групови занимания към тях остават затворени.

Продължава забраната и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма