Министър Вълчев: Има сериозен недостиг на учители, кризата ще се задълбочава

0
21
Красимир Вълчев

4000 преподаватели се пенсионират на година, влизат по-малко

„Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще се задълбочава през следващите десет години“, каза пред журналисти днес в Поморие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той информира, че между 4000 и 4500 учители се пенсионират ежегодно у нас, една част продължават да работят в системата след пенсионна възраст.

„За да се овладее кризата в системата, ежегодно трябва да постъпват два пъти повече учители. От друга страна, възрастовата структура е такава, че младите хора, които излизат на пазара на труда, са едва две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст“, обясни министърът. Красимир Вълчев заяви, че тази година не се наблюдава криза в образованието, тъй като увеличението на възнагражденията давало резултат. Наблюдавала се тенденция, че педагози, напуснали веднъж системата, се връщали отново.

Министърът посочи, че традиционно най-много липсват учители по информационни технологии и английски език. Трудно се намират преподаватели по математика, физика, химия, професионална подготовка, природо-математическите науки.

За да се стимулират все повече студенти да учат педагогически специалности, ще се въведат и допълнителни стипендии, подчерта Вълчев.