Министър Вълчев: Обстановката в Сливен се успокоява, но малка част от децата са били на училище днес

0
22
Красимир Вълчев

Водят се разговори с родителите. В основата на слуховете са групи, обединили се около несъществуваща стратегия за детето, твърди той

Малка част от децата са били на училище тази сутрин в Сливен. Учениците са започнали да се връщат, но процентът е малък. Успокоява се обстановката, започнали са разговори с родителите. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти по повод вчерашната истерия сред ромите в Сливен, Ямобл и Карнобат, които масово изведоха децата си от училищата след слухове, че ще им бъдат отнети.

„Не можем да кажем със сигурност кой е източникът на дезинформация. Има клипове във фейсбук, пастори и интернет тролове. Не всички пастори в областта са замесени, но има сигнали, които се проверяват. Все още не се знае дали са евангелисти или протестанти“, каза още той.

„В основата са групите, които са се обединили върху несъществуващата “Стратегия за детето”. За часове се е получила масова истерия върху нещо несъществуващо“, разкри още образователният министър.

„Има инструкции в училищата в цялата страна. Родителите започват да осъзнават, че са били използвани страховете им. Били са обект на лъжи и дезинформация. Става въпрос за груби манипулации, а това граничи с опит да се разрушат училищата и образователната система“, коментира Вълчев.

Стратегия за детето няма, заяви пред БНТ социалният министър Бисер Петков. Според министъра случващото се в училищата в Сливен и Ямбол е целенасочена атака срещу системата, която не почива на никакви реални данни. Петков отново повтори, че Стратегия за детето няма. Такъв проект на стратегия е бил разработен в началото на годината от работна група към Съвета за закрила на детето. След като е бил на обществено обсъждане и е срещнал съпротива, несъгласие и отхвърляне, този проект е спрян и не е пускан за съгласуване в МС. Такъв документ няма и той не може да бъде основание за всяване на такива страхове, каза още Петков. Той заяви още, че има организации, които разпространяват слухове в социалните мрежи въз основа на „Стратегия за детето“ с цел всяване на паника.