Министър Данаил Кирилов се срещна с освободения предсрочно от затвора Джок Полфрийман в кабинета си

0
55
Джок Полфрийман и Данаил Кирилов Снимка: Министерство на правосъдието

Вицепремиерът Каракачанов се чуди: Нормално ли е един министър да се среща с убиец

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов прие в кабинета си убиеца на студента Андрей Монов, предсрочно освободен от затвора – австралиеца Джок Полфрийман. За срещата съобщи пресцентърът на ведомството.

Междувременно утре изтича срокът за произнасянето на ВКС след искане на прокуратурата за преразглеждане на решението, с което състав на апелативния съд пусна предсрочно австралиеца.

„Министърът на правосъдието Данаил Кирилов прие днес австралийския гражданин Джок Полфрийман в качеството му на представител на Българското затворническо сдружение за рехабилитация“, съобщава министерският пресцентър. „Срещата се състоя в Министерството на правосъдието дни след като правосъдният министър покани Полфрийман на разговор по проблемите в затворите. Двамата се разбраха да бъдат провеждани регулярни срещи с неправителствената организация, на които да бъдат обсъждани въпроси, свързани със средата в затворите“, уточняват от министерството.

Полфрийман щял още да изготвя анализи за живота на затворника. „Австралийският гражданин ще подготвя и аналитични материали във връзка с подобряване на условията в местата за лишаване от свобода“, става ясно още от съобщението на Министерство на правосъдието.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов бе изненадан от гостуването на Полфрийман при правосъдния министър Данаил Кирилов. „В затвора в България има още доста убийци – не знам дали е нормално един министър да се среща с един убиец, особено извършител на едно предумишлено убийство?!“, казва Каракачанов пред Дарик.

„Може би моя колега иска да провери онзи пасаж от стихотворението на Вапцаров, дето „влязъл в затвора, попаднал на хора и станал човек“. Аз не вярвам, защото един човек, който е влязъл за предумишлено убийство и сега разиграва театри от години насам, че се е поправил, аз просто не вярвам“, категоричен беше той. Каракачанов не допуска да е имало външен натиск, защото не е чул за такъв.

„И на мен ми е много любопитно каква е темата на разговора между осъден и министъра. Освен ако Джок не е решил да се върне в затвора и да излежи присъдата“, допълни вицепремиерът.

„Ние сме си казали мнението и го изразихме с протести пред съда, че за нас издаденото решение да бъде предсрочно освободен не е адекватно, защото администрацията на затвора издава становище, че човекът не е претърпял еволюция и няма основание да излиза от затвора. Съдът взема под внимание не държавната администрация, а Хелзинкския комитет, но не едно и две чудни решения има от същия съдия“, коментира Каракачанов по адрес на Калин Калпакчиев, който бе председател на състава, пуснал Полфрийман предсрочно.