Мнозинството няма да приеме текстовете на БСП в Закона за извънредното положение

0
49
министър
Данаил Кирилов

Не е правилно да се нормират и слагат тавани на цени, коментира правосъдният министър Данаил Кирилов

„Законът за извънредното положение е полезен. Преди седмица коментирахме има ли нужда от него. Действително важните неща в този закон са сроковете по отношение на гражданите. Плюс много детайлна уредба на тяхните трудови и осигурителни права. Това усилие има правно значение и е в защита и на правата, и на здравето на гражданите“, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред NOVA

„Ако ГЕРБ бере негативи, аз поемам вината за това. В рамките на пленарния дебат, на третото предложение на БСП за спекулата аз се намесих и помолих ръководството на парламентарната група да обсъди възможността да поиска прегласуване на текста. Поради това, че аз мислех, че приехме в разумна степен второто предложение на БСП, което касаеше член 225 от НК. В дебата те рязко се разграничиха и казаха: „Не, това не е нашият текст. Това е текст на ГЕРБ и е приет от правната комисия“.

„Всяко едно такова решение може да има дефекти. Аз се наслушах на експресни икономически анализи, които бих оспорил. Категорично няма да бъдат текстовете на БСП. Одобриха се, за да преодолеем обвинението, че ГЕРБ, управляващите съхраняваме спекулата и не предприемаме адекватни мерки за това. Не можем да твърдим правилно ли е или не, след като не е приложено и изпитано. Не е правилно да се нормират и слагат тавани на цени. Действително това е друг вид икономика. Ако в това положение съхраним пазарната икономика, това би било страхотно. Това беше най-работещото предложение на БСП“, смята още Кирилов.