Надзорният съвет на „Фолксваген“ отложи решението си за завода в Турция след силна атака от Брюксел

0
341

Съакционерите искали още анализи, не били сигурни в партньорството с Ердоган

Надзорният съвет на Фолксваген отложи решението си за завода в Турция след силна атака от Брюксел, съобщи „24 часа“. Съакционерите искали още анализи, тъй като не били сигурни в дългосрочните ползи от партньорството с Ердоган.

„Като имаме предвид все по-лошото състояние на правовата държава, на медийната свобода и на демокрацията под управлението на президента Ердоган, решението на ръководството на концерна VW предизвиква потрес“, заяви в понеделник евродепутатът от Зелените Райнхард Бютикофер. Според него това решение освен всичко нарушавало правилата на ЕС за защита на конкуренцията.

„Изглежда, че решаващи за избора на Турция са били гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 000 автомобили, както и щедрата държавна помощ в размер от 400 милиона евро“, каза още Бютикофер, който е председател на Европейската партия на Зелените. В рамките на Митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, смята политикът.

Агенция Франс Прес, цитирана от „Дойче веле” припомня, че до последния момент и България, която е член на ЕС, се е надявала да получи завода. Правителството в София също направи на концерна примамливо предложение за държавна помощ – по думите на премиера Бойко Борисов обаче това можело да стане само „при стриктно спазване на европейското законодателство“.

Бютикофер настоява за намеса на Европейската комисия, понеже според него „Фолксваген” се опитва да печели, нарушавайки  правилата, а освен това и вреди на една държава членка. Той добави, че този негов призив се подкрепя от европейски депутати от германските партии ХДС и СвДП.