Над 200 мераклии за санитари в „Пирогов“ с 3000 лв. заплата, трябва да са преболедували ковид-19

0
78
Болница "Пирогов"

Работата е по 12 часа в коронаотделението

В „Пирогов“ дават 3000 лева брутна заплата за санитар. Нуждата от всякакви кадри в COVID-секторите там е най-голяма, но за да започнеш работа има и няколко условия – на първо място кандидатите трябва не само да са преболедували коронавируса, но и да имат антитела. Освен това е необходимо да са без съпътстващи заболявания и да са на възраст между 18 и 65 години.

„Възнаграждението се формира от основна заплата, 1000 лева, които се дават от МЗ за хората на първа линия, и ние сме предложили още 1000 лева. Реални са, няма нищо скрито. Потвърждавам, че тези пари ще бъдат дадени“, каза пред bTV директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Само за няколко дни желаещите вече са надхвърлили 200 души. „Става въпрос за тежка работа – по 12 часа. Санитарите са защитени. Облечени са с лични предпазни средства – с костюми, маски, ръкавици, калцуни. Почистване, дезинфекция. Разнасяне на храна на болните, когато е необходимо“, обясни проф. Балтов.

Доброволци набират и в Лом. Заплащането е по договаряне. А на обявите вече са откликнали четирима. Докато дойдат, лекарите си помагат взаимно.

Кадрови проблеми имат 21 болници от цялата страна. Чрез обяви за работа още преди месец лекарският съюз инициира набирането на доброволци в болниците. Кадри се търсят в София, Лом, Ловеч, Свищов, Враца, Пазарджик, Разград, Крумовград, Пловдив.

„Според една черна статистика излиза, че през ден България губи по един медик. Ние трябва да бъдем много гъвкави, решенията трябва да се взимат в порядъка на ден-два. Ситуацията се мени, не може да четем буквички, алинеи. Трябва да се действа“, казва зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

До този момент по различните обяви документи са подали общо 268 доброволци. Единствено в болницата в Крумовград – няма нито една кандидатура.