Над 80 млн. лв. трябва да връщат получатели на държавна помощ за горски заменки 2007-2009 г.

0
298
Танева обяви старта на процедурата в НС.

Министерството на земеделието стартира процедурата днес

Министерството на земеделието ще изпрати днес уведомителни писма и стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефециерите, получили държавна помощ за горски заменки.  Това каза министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Народното събрание, цитирана от „Фокус“.

„Настоящата трибунка я даваме, за да ви информираме за края на една сага, която започна с първия мандат на ГЕРБ. Това са горските заменки, извършени в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г. Малко хронология на събитията. С влизането на първия мандат на ГЕРБ тогавашният министър на земеделието информира прокуратурата за извършените заменки. НПО бяха информирали и ЕК и започна проучване представлява ли това неправомерна държавна помощ. В същото време с влизането на ГЕРБ в първи мандат тук с решение на НС бе наложен мораториум върху изключването на заменените горски територия от горския фонд“, каза още Танева.

По думите й ЕК се произнася, че извършените заменки представляват държавна помощ, която е неправомерна и следва бенефециерите да възстановят полученото в повече. „В тази връзка обект на оценителска експертиза бяха поземлени имоти с обща площ над 110 хил. дка. Тази оценителна комисия приключи своята работа, като от 132 договора в 103 установи неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефециерите. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефециерите в тези 103 договора се равнява малко над 80 млн. лв. Днес МЗХГ изпрати уведомителни писма до тези бенефециери и стартира процедурата за възстановяване на надвзетите суми от бенефециерите. Докрая на деня на страницата на МЗХГ ще бъде качен списъкът на тези 103 бенефециери“, заяви още Танева.