Най-малко 4 жертви и 120 ранени след труса до Измир

0
11
Снимка: туитър

Засегнати са сгради и на гръцкия остров Самос

120 души са били ранени, а най-малко 4-ма са загинали в окръг Измир след силното земетресение от 6,6 по Рихтер, съобщи турския здравен министър Фахретин Коджа, цитиран от CNN.

Земетресението бе усетено в София и други български градове.

След силния трус около 20 сгради в Измир се срутиха. Има данни за пострадали постройки и на гръцкия остров Самос. Появиха се и снимки на църквата на острова, която е наполовина срутена. Жертви там няма, само няколко души, които са ранени. Един от лекарите, който ги лекува, споделя, че земетресението е било изключително силно и е траело много дълго време.

Заместник-кметът на Самос Георгос Дионисиу каза пред гръцки медии, че предимно стари сгради са рухнали. Няма затрупани хора. Властите обаче предупреждават жителите на Самос да стоят далеч от бреговете на острова, тъй като е възможно да връхлети цунами. Те също така молят хората да се евакуират от домовете си за следващите 48 часа като предпазна мярка.

Очевидецът Зеки Сойсал каза пред CNN, че е трябвало да се хвърли далеч от сграда при земетресението. „Хвърлих се навън в последната секунда, след това сградата се срути“, каза той.

„В сградата имаше по-възрастна жена, но ние я спасихме, тя се измъкна. В близост до тази сграда има друга, в която продължават издирвателните дейности“, допълни той.

38 линейки, 35 национални медицински спасителни екипа и две хеликоптерни линейки са на място в Измир, заяви турският здравен министър Фахретин Коча.