На Боровец спазват мерките срещу вируса

0
11
Снимка: МС

Бизнесът е дисциплиниран, каза министърът на туризма Марияна Николова след проверката си в курорта

Празниците показаха, че бизнесът е дисциплиниран. Нямаме данни за нарушения и в трите зимни курорта. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на проверката ѝ в места за настаняване и ски зоната в зимния курорт Боровец.

Контролът както от страна на Министерството на туризма, така и от всички останали органи е безкомпромисен, коментира тя. И допълни, че чрез спазването на мерките може да се гарантира сигурността, но и бъдещето на сектора. Защото всяко нарушение, освен че води след себе си санкции, влияе директно и върху имиджа на страната, и върху оценката за сектора. А това е предпоставка за спадове, което в тази тежка ситуация не можем да си го позволим, обясни министърката.

По думите ѝ, ако всички сме дисциплинирани –  и туристите, и представителите на бизнеса, ще може да се  отчете сезон. В Европа курортите не работят, тук са отворени. Зимните спортове са много важни за здравето на хората, защото се закаляват. С радост виждам колко много скиори има, каза вицепремиерът.

Тя направи инспекция на кабинковия лифт в курорта, като разясни, че всичко трябва се дезинфекцира и да се осигурява необходимата дистанция. Николова отправи препоръка правилата да са на публични места, защото достъпността и информираността е много важна.

Урегулирахме въпроса за тоалетните, както и възможността за поставяне на малки пейки, за да може туристите, като си вземат храна, да има къде да се нахранят.

Вицепремиерът сподели, че се следи стриктно работата на ресторантите и дали има сменен режим. Работят само ресторантите в хотелите, при това с лимитиран час – 22 часа. Ако сме дисциплинирани, спазваме мерките и бройките на заразените и болните намалеят, ще може да обсъждаме и други мерки, облекчаващи ресторантите, бе категорична тя.

Министър Николова провери и как функционират ски гардеробите и информационният център в Боровец. По време на инспекциите тя бе придружена от  Василия Константинова – изп. директор на “Бороспорт”, Георги Кочов – изп. директор на “Бороспорт”, Владимир Георгиев – кмет на община Самоков и Петър Попангелов – един от най-успешните български състезател по ски.