Никола Филчев: Един лауреат на Хелзинския комитет освобождава друг номиниран за лауреат

0
69
Никола Филчев Снимка: БНТ

Решението за освобождаването на Полфрийман е постановено от незаконен съдебен състав, твърди бившият обвинител №1

Изводът на съдия Калин Калпакчиев, че осъденият Джок Полфрийман се е поправил, е необосновано и не почива на представените доказателства. Така бившият главен прокурор Никола Филчев коментира пред БНТ предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман.

Всички въпроси не можем да ги обсъдим, но хората негодуват от решението на съда, защото е постановено от незаконен състав и защото решението противоречи на закона, твърди Филчев.

„Вижте каква сценка разиграват пред нас. Един от участниците е лауреат на Българския хелзинкски комитет (БХК), а другият участник в сценката, осъденият, е също номиниран за лауреат. Единият гледа делото на другия и го освобождава“, недоумява Филчев.

По думите на бившия главен прокурор в тази грозна сцена искат да ни убедят, че решението на съда е справедливо. Филчев призна, че той е сбъркал със съдия Калин Калпакчиев. Той припомни, че през 2005 г. тогавашният председател на Апелативния съд Евгени Стайков направил предложение в повишаване на Калпакчиев от районен съдия в апелативен съдия. Филчев тогава възразил, но неговият заместник го помолил да прескочи едно стъпало и все пак Калпакчиев да бъде повишен.

Според бившия главен прокурор адвокатите могат да си говорят каквото поискат в защита на Полфрийман. Той обаче знае какво е да бъдеш съдия, какво уважение трябва да има към магистратите, които трябва да спазват закона.

„Решението за освобождаването на Джок Полфрийман е дълбоко необосновано и постановено от незаконен състав“, повтори бившият главен прокурор.