Новият посланик на САЩ вече е в София

0
21
От посолството посрещнаха г-жа Мустафа и семейството й с хляб и сол Снимка: Посолство на САЩ

Посрещнаха я с пита, сол и мед

Новият американски посланик в България Херо Мустафа и семейството й пристигнаха вчера в България. „Посрещнахме посланик Мустафа в новия й дом с пита, шарена сол и мед“, написаха във фейсбук от американското посолство.

Херо Мустафа със семейството си

Г-жа Мустафа замени на този пост Ерик Рубин. Тя е дипломат от кариерата. Преди назначението си в нашата страна тя е заместник-ръководител на посолството на САЩ в португалската столица Лисабон. Преди това е била съветник по политически въпроси в посолството на американското посолство в Индия.

Във Вашингтон тя е била съветник в администрацията на вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия изток, заместник-директор на Дирекцията за Афганистан в Държавния департамент. Също така г-жа Мустафа е била директор в Съвета за национална сигурност.

Родена през 1973 г. в град Ербил, Ирак, и произхожда от кюрдско семейство. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 г. семейството й получава право на убежище в САЩ.,

Тя има бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Говори 9 езика, включително арабски, руски, хинди и фарси. От балканските езици тя говори гръцки и турски. На Балканите тя е работила в неправителствения сектор в Босна и Херцеговина, а през 1999 г. в американското посолство в Атина. На нея е посветен документалният филм „Американски герой“.