Ново огнище на коронавирус – 7 медицински лица в Сливен заразени, не са от инфекциозното отделение

0
93
Доц. Димо Димов

22 са новите случаи в страната за изминалото денонощие, двама починаха

Нови 22 случая на коронавирус са установени в страната през изминалото денонощие при направени 1347 PCR теста. Общият брой на установените със заболяването достигна 2560, съобщи на брифинг доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб.

Активни са 6 области – най-много нови случаи са установени в София, Сливен, Ямбол, по един са случаите във Видин, Пазарджик и Перник.

Девет са новозаразените медицински лица, като се открива ново огнище в болница в Сливен, където работят седем от новоустановените. Отделението не работи с пациенти с коронавирус и откриването на огнището е следствие на неглижирането на хигиенните и противоепидемичните мерки. Отделението е затворено, предстои дезинфекция, както и масирано тестване – на разширения кръг контактни лица на лекарите, както и на всички пациенти, преминали през отделението. Доц. Димо Димов подчерта, че единственият начин за предпазване от COVID-19 са мерките и физическата дистанция.

Две новозаразени деца са установени вчера – те са от София и са под две години.

През изминалото денонощие двама са починали вследствие на инфекцията. Общият брой на смъртните случаи стана 146.

Мъж на 77 години е издъхнал в столичната болница „Света Анна“. Той е лекар от Видин, приведен в София заради тежкото си състояние. Бил е с исхемична болест на сърцето, диабет и артериална хипертония. Починала е и жена на 67 години в болницата в Пловдив. Тя е от Пазарджик и с придружаващи заболявания ХОББ и исхемична болест.

Изписаните за денонощието са 83, общо 1206 общо до този момент.

Броят на настанените в болница е рекордно нисък – 132, а само 9 от тях се нуждаят от интензивно лечение.