Няма европейска ценност, която позволява да се променя етническото самосъзнание на починали хора

0
96
Александър Йорданов Снимка: фейсбук

Предците на днешните македонци многократно са се самоопределяли като българи

Александър Йорданов, фейсбук

МОИТЕ АКТИВНОСТИ 43
Днес в Комисията по външни работи на Европейския парламент се състоя размяна на мнения с министъра на външните работи на Република Северна Македония г-н Буяр Османи.
Направих изказване в рамките на 1 минута, колкото позволява парламентарния правилник. Опитах се да кажа най-важното. Ето това мое изказване:

Уважаеми г-н Министър,

България първа призна независимостта на Република Македония. Подкрепихме ви за членство в НАТО. Преди три години подписахме Договор за добросъседство и приятелство. Искаме вашата страна да стане член на ЕС. Настояваме само за едно: да започнете да изпълнявате този договор.

Съгласихме се, че имаме обща история. Предците на днешните македонци многократно са се самоопределяли като българи. За това съществуват неопровержими доказателства. Но дали днешните граждани на Р Северна Македония научиха тази истина през последните три години? Скъсахте ли с комунистическата интерпретация на историята? Променихте ли съдържанието на учебниците по история в училищата?

Няма такава европейска ценност, която позволява да се променя етническото и народностното самоопределение и самосъзнание на хора, които вече не са между живите и не могат да се защитят.

Същевремнно сме свидетели на агресивна антибългарска кампания. Говорът на омразата стана основно „оръжие” в македонската политика.

Вашият официален език и не говоря за албанския език, е този, който вие сте записали във вашата конституция. Това е политическо решение. Но според учените т.нар. македонски език е диалектна регионална форма на българския език.

Г-н министър, започнете да изпълнявате Договора с България и ще имате нашата пълна подкрепа.